ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΝΟΣ ESPRESSO

 

Είναι μια απορία που αναρωτιόμαστε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον καφέ. Γιατί μέχρι και σε πολύ μεγάλα μαγαζιά με πλεόνασμα χρημάτων και φοβερή διακόσμηση, ο espresso που σερβίρεται είναι από μέτριος έως πολύ κακός.

Ξέρουμε βέβαια και την απάντηση αλλά δεν την ξεστομίζουμε.

Το espresso είναι μια τέχνη, το αποτέλεσμα μιας αρχαίας παράδοσης. Ένα ποτό που πίνεται από ένα φλυτζάνι, που παρασκευάζεται με μια μηχανή η οποία διατηρεί σταθερή ατμοσφαιρική πίεση και θερμοκρασία έτσι ώστε να επιτρέψει την διύλιση καυτού νερού μέσα από αλεσμένο καφέ εξ’ ορισμού, το espresso γεννιέται με τον διακριτικό συνδυασμό των διαφορετικών ποικιλιών καφέ από διάφορα μέρη του κόσμου, τα οποία συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα πλούσιο, μεθυστικό άρωμα και, βελούδινο σώμα.

Οι ακόλουθες προϋποθέσεις είναι σημαντικές για την παραγωγή ενός φλυτζανιού αυθεντικού espresso:

1. Η απαιτούμενη ποσότητα αλεσμένου καφέ: 7,5 gr (± 0.5 gr)
2. Θερμοκρασία παραγωγής νερού: 88¼°C (± 2¼°C)
3. Θερμοκρασία του καφέ στο φλυτζάνι: 67¼°C (± 3¼°C)
4. Πίεση νερού: 9 bar (± 1 bar)
5. Χρόνος διύλισης: 25 δευτερόλεπτα (± 2.5 δευτερόλεπτο)
6. Ιξώδες σε 45¼C: > 1.5 mPa s
7. Συνολικά λιπίδια: > 2mg/ml
8. Καφεΐνη: < 100 mg / φλυτζάνι
9. ml στο φλυτζάνι: 25ml. (± 2.5 ml.)

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΝΟΣ ESPRESSO