Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ

 

Αρχαιολογικά συμπεράσματα αναφέρουν ότι το ποτό γνωστό σαν καφές κατάγεται απο τη Μέση Ανατολή περίπου το 800 μ.Χ. Οι πρώτες πραγματικές λογοτεχνικές – επικές αναφορές στον καφέ έγιναν από τον Όμηρο στην τέταρτη ραψωδία της οδύσσειας, στην οποία τον αναφέρει σαν ένα ποτό με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά. Γύρω στο έτος 1000, ο μεγάλος αραβικός παθολόγος Avicenna έκανε μια βιαστική περιγραφή αυτου του ποτού.

Ο καφές χρησιμοποιήθηκε αρχικά στα βουνά της Αιθιοπίας από τους νομάδες και τους πολεμιστές της φυλής Galla. Μερικοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η λέξη “καφές” προέρχεται από την αιθιοπική περιοχή “Kaffa”, το φυσικό περιβάλλον του δέντρου Arabica. Ο καφές έγινε πράγματι εμπορικό προϊόν χάρη στους Αραβες εμπόρους, οι οποίοι στο 14ο αιώνα τον διένειμαν σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο ως υποκατάστατο των οινοπνευματωδών ποτών που απαγορεύθηκαν από το Koran. Μερικούς αιώνες αργότερα εισήχθη στην Ευρώπη από τη Βενετία.

Τον 17ο και 18ο αιώνα διαδόθηκε από το διάσημο “Botteghe del Caffe”, ο προκάτοχος του σύγχρονου cafe, χώρος συνάντησης των ποιητών, διανοούμενοι και καλλιτέχνες, οι οποίοι θα συζητούσαν την πολιτική και τα πολιτιστικά θέματα απολαμβάνοντας ένα φλυτζάνι του καυτού καφέ και ενός επιδορπίου.

Η αυτοκρατορία Hapsburg εξοικειώθηκε με τον καφέ όταν νικήθηκε η τουρκική πολιορκία της Βιέννης το 1683 και 500 σακιά του καφέ ανακαλύφθηκαν στο εγκαταλειμμένο εχθρικό στρατόπεδο.

Ο καφές διαδίδεται σε όλη την Ιταλία από το 18ο αιώνα . Σήμερα είναι δύσκολο να μην βρεί κανείς το λιγότερο έναν ιστορικό τόπο συναντήσεως σε κάθε πόλη που έχει κάποια σύνδεση με τη διανομή του προϊόντος. Μετά από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ψήστες καφέ διηύρυναν βαθμιαία τη διανομή στο κοινό και στα cafes. Η βιομηχανική παραγωγή του καφέ είχε ήδη αρχίσει. Σήμερα περίπου 2.000 ψήστες καφέ λειτουργούν στην Ιταλία.

1645 – ο πρώτος Cafe ανοίγει στη Βενετία. 1672 – το πρώτο Gran Caffe ανοίγει στο Παρίσι. 1700 – οι εγκαταστάσεις καφέ εξάγονται από τις αραβικές χώρες στον υπόλοιπο κόσμο. 1720 – Caffe Florian στη Βενετία από Floriano ανοίγει Francesconi, το ευρωπαϊκό παράδειγμα του σύγχρονου καταστήματος καφέ. 1723 – η Γαλλία εισάγει τις εγκαταστάσεις καφέ στις Αντίλλες. 1727 – η Πορτογαλία εξάγει τις εγκαταστάσεις καφέ στη Βραζιλία. 1730 – η Αγγλία εισάγει τις εγκαταστάσεις στην Κεϋλάνη, την Τζαμάικα, την Κούβα και την Κεντρική Αμερική. 1730 – η Ισπανία εισάγει τις εγκαταστάσεις στην Κολομβία.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ