Η ΣΩΣΤΗ ΡΟΗ ΕΝΟΣ ESPRESSO

 

Όλοι ξέρουμε ότι η σωστή ροή για τον espresso είναι η συνεχόμενη, χωρίς σταγόνες και αργοπορίες και με ταχύτητα “ως σαν το μέλι”.

Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με διάφορους τρόπους όπως αλλάζοντας το πάτημα μας ή το γέμισμα, αλλάζοντας το κόψιμο ή την θερμοκρασία, αλλάζοντας την πίεση ή τον συνολικό χρόνο. Το θέμα είναι ότι μπορούμε να πετύχουμε διαφορετικό αποτέλεσμα με τον ίδιο καφέ, τα ίδια υλικά αλλά διαφορετικά δουλεμένα.

Πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε αυτό που κάνουμε και το αποτέλεσμα που δίνει.

Ο κάθε καφές είναι διαφορετικός και αν βάλω στο νου μου ότι υπάρχουν περίπου 20 αξιόλογες φίρμες καφέ στην Ελλάδα και περίπου 160 εισαγωγείς ή έμποροι καφέ, θα καταλήξω ότι μπορώ να γευτώ τουλάχιστον 500 παραλλαγές καφέ που να είναι διαφορετικές. Ουτοπία… το κρίμα είναι ότι οι περισσότεροι που βγάζουν καφέ δεν έχουν τις γνώσεις να διαφοροποιήσουν το χαρμάνι τους και να σκεφτούν ότι ο καφές τους μπορεί να βγει πιο γλυκός ή πιο πικρός μόνο και μόνο από την διαφορετικότητα του χεριού του εκάστοτε barista.

Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με διάφορους τρόπους αρκεί να προσέχουμε τι κάνουμε.

Προσοχή στο πάτημα μας, προσοχή στην δοσολογία,ιδιαιτερότητες της εκάστοτε μηχανής και βέβαια το άλεσμα. Κάπως έτσι μπορούμε να δούμε την διαφορετικότητα του χαρμανιού μας στις εναλλαγές των βημάτων μας αφού βέβαια τον πιούμε! Δεν γίνεται να βγάλουμε καλό espresso αν δεν πίνουμε espresso. Δεν θα καταλάβουμε ποτέ τις αλλαγές που μπορεί να έχουμε και το τι μπορούμε να κάνουμε.

Η ΣΩΣΤΗ ΡΟΗ ΕΝΟΣ ESPRESSO