ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ESPRESSO

 

Ο πιο εύκολος καφές να παρασκευαστεί, ο πιο τεχνικά δύσκολος να επιτευχθεί.
Τι είναι πραγματικά το espresso? γιατί δεν μπορούμε να το πετύχουμε πάντα, αφού είναι τόσο εύκολο?

Για να τα δούμε σιγά σιγά.
Από προσωπική εμπειρία θα ήθελα να αναφέρω πως δυστυχώς ποτέ δεν πίνω espresso από κάποιο καφέ που επισκέπτομαι πρώτη φορά γιατί πολύ απλά είμαι δύσπιστος ως προς την ποιότητα και τις ικανότητες του barista (αυτά με απασχολούν συνήθως). Οπότε προτιμώ την πιο εύκολη, δοκιμασμένη λύση του freddo που οι περισσότεροι μπορούν να πετύχουν με τον ένα ή άλλο τρόπο.

Τι λέγεται espresso:ο καφές που φτιάχνεται με μια μηχανή η οποία παράγει υψηλή πίεση και μέσω αυτής ωθεί καυτό νερό να περάσει μέσα από ένα πιεσμένο στρώμα αλεσμένων κόκκων καφέ.

Αν αναλύσουμε τη παραπάνω φράση, τότε έχουμε και όλους τους παράγοντες που κάνουν ένα espresso καλό ή κακό:

Η ποσότητα του καφέ
Το άλεσμα του καφέ
Η πίεση του στρώματος των κόκκων
Το νερό (ποιότητα, θερμοκρασία, πίεση)
Ο χρόνος εξαγωγής του καφέ
Η καθαριότητα της μηχανής

Ο πίνακας είναι ενδεικτικός για τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους δεν μπορείτε να “πετύχετε” έναν espresso.

Μπορώ να σας πω εμπειρικά ότι οι κυριότεροι είναι ο βαθμός άλεσης του καφέ και η υγρασία που έχει ο κόκκος ή ακόμη χειρότερα ο αλεσμένος καφές.

Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω είναι να προσέχετε την λειτουργία της μηχανής (σε συνεργασία με τον τεχνικό σας) και αφού έχετε εξασφαλισμένες από την μηχανή κάποιες σταθερές συνιστώσες (θερμοκρασία, πίεση, ποσότητα) να προσέχετε -και να τροποποιείτε ανάλογα- αυτές που είναι στο χέρι σας: να έχετε όσο το δυνατόν φρεσκοκομμένο καφέ, να προσέχετε την υγρασία στο περιβάλλον (όσο αυξάνεται αυτή, τόσο απορροφάται από τον καφέ, ειδικά από τον ήδη αλεσμένο), να έχετε σταθερό πάτημα με το tamper (“πατητήρι”), να παρακολουθείτε την ροή του καφέ (σαν μέλι) και φυσικά να νοιάζεστε για αυτό που κάνετε εκείνη την ώρα!

ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ESPRESSO