ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΟ ESPRESSO
Είναι μια απορία που αναρωτιόμαστε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον καφέ. Γιατί μέχρι και σε πολύ μεγάλα μαγαζιά με πλεόνασμα χρημάτων και φοβερή διακόσμηση, ο espresso που σερβίρεται είναι από μέτριος έως πολύ κακός.
Ξέρουμε βέβαια και την απάντηση αλλά δεν την ξεστομίζουμε.
Το πρόβλημα που μπορούμε να δούμε με την πρώτη ματιά είναι ότι ο barista δεν είναι εκπαιδευμένος και κάνει λάθη στα βήματα που χρειάζονται για τον espresso. Ναι, αυτό είναι ένα στοιχείο που δεν μπορούμε εύκολα να το μηδενίσουμε. Όταν μια εργασία δεν είναι αυτοματοποιημένη και χρειάζεται να επέμβει ο ανθρώπινος παράγοντας τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.
Δυστυχώς ή ευτυχώς κανένας μας δεν είναι ίδιος με τον άλλον και έτσι πάντα κάποιος ξεχωρίζει. Θέλω να πω ότι όταν οι περισσότεροι σε αυτήν την δουλειά έρχονται για να μαζέψουν τα χρήματα των διακοπών τους ή είναι υποαπασχολούμενοι και εργάζονται για μικρές περιόδους.
Αν προσθέσω τώρα και τους ιδιοκτήτες που δεν ξέρουν τίποτα ή γνωρίζουν ελάχιστα από το τι σημαίνει καλός καφές και αμφιβάλω αν έχουν ποιεί ποτέ καλό καφέ ή αν είναι σε θέση να τον ξεχωρίσουν και εκφράζονται συνήθως με ατάκες του “έλα τώρα, ποιος μπορεί να ξεχωρίσει έναν καφέ?”, “οι περισσότεροι καφέδες ίδιοι είναι”, “μα αυτός είναι ίδιος με τον άλλον που είχα ποιεί πριν δυο χρόνια στην Ιταλία” τότε το μείγμα γίνεται εξωφρενικά κακό για την ποιότητα. Άσε που έρχεται και το οικονομικό θέμα στην μέση.
Η αλήθεια είναι ότι ο καλός καφές είναι πιο ακριβός από τον μέτριο (όπως όλα τα πράγματα στην ζωή), αλλά όταν το σκέφτεσαι στην τιμή του αρχίζεις τα “με τόσα κιλά που κάνω αν πάρω δυο ευρώ λιγότερο το κιλό θα εξοικονομήσω κάποια χρήματα και στο τέλος λέμε τι φταίει.
Ανειδίκευτοι barista, βρώμικες μηχανές, άθλια χαρμάνια και κακοί ιδιοκτήτες συνθέτουν την εικόνα.
Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις που έγκειται συνήθως στο άτομο που εργάζεται εκείνη την στιγμή και όχι το μαγαζί.
Οι εξαιρέσεις των ατόμων έχουν το καλό ότι πολλαπλασιάζονται, αλλά σε σχέση με τον αριθμό των μαγαζιών είναι και θα παραμείνουν για αρκετά χρόνια ακόμα, εξαιρέσεις.
Γενικά είναι κάποιες συνθήκες για τις οποίες δεν φταίει κανείς αλλά φυσικά παίζουν ρόλο στην ποιότητα. Τα παραπάνω όμως είναι αυτά που οι “επαγγελματίες” πρέπει και οφείλουν να αλλάξουν.
Η οικονομική κρίση άλλωστε αυτό το καλό έχει: θα επιβιώσουν μόνο οι καλύτεροι!