ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ

 

Ο καφές είναι κόκκος ενός καρπού παρόμοιου με κερασιά. Ο κόκκος συνήθως χωρίζεται σε δύο μέρη αλλά μπορεί να είναι και μονός (caracolito, γνωστός και ως Μαργαριταρένιος Καφές ή Pearl Coffee). O καρπός του καφέ μεγαλώνει σε ένα δέντρο που είναι ένας αειθαλής κορμώδης θάμνος της οικογένειας Rubiaceae, του γένους Coffea το οποίο περιλαμβάνει περίπου 80 είδη. Τα δύο κυριότερα είναι:

Καφές Arabica / Καφές Canephora (γνωστός ως Robusta)

Ο καφές Arabica έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Περισσότερο συνηθισμένος
Λιγότερο πικρός
Περισσότερο άρωμα
Περισσότερο απαλός
Λιγότερο στυφός
Καφεϊνη μεταξύ 0,8-1,5 %
Ουσιώδη έλαια 18 %
Σάκχαρα 8 %

Ανάλογα, καφές Robusta έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Περισσότερο σκληρός
Περισσότερο πικρός
Περισσότερο σώμα
Καφεϊνη μεταξύ 1,7-3,5 %
Ουσιώδη έλαια 8-9 %
Σάκχαρα 5 %

ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ