ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ
Ο καφές είναι κόκκος ενός καρπού παρόμοιου με κερασιά. Ο κόκκος συνήθως χωρίζεται σε δύο μέρη αλλά μπορεί να είναι και μονός (caracolito, γνωστός και ως Μαργαριταρένιος Καφές ή Pearl Coffee). O καρπός του καφέ μεγαλώνει σε ένα δέντρο που είναι ένας αειθαλής κορμώδης θάμνος της οικογένειας Rubiaceae, του γένους Coffea το οποίο περιλαμβάνει περίπου 80 είδη. Τα δύο κυριότερα είναι:
Καφές Arabica / Καφές Canephora (γνωστός ως Robusta)
Ο καφές Arabica έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
– Περισσότερο συνηθισμένος
– Λιγότερο πικρός
– Περισσότερο άρωμα
– Περισσότερο απαλός
– Λιγότερο στυφός
– Καφεϊνη μεταξύ 0,8-1,5 %
– Ουσιώδη έλαια 18 %
– Σάκχαρα 8 %
Ανάλογα, καφές Robusta έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
– Περισσότερο σκληρός
– Περισσότερο πικρός
– Περισσότερο σώμα
– Καφεϊνη μεταξύ 1,7-3,5 %
– Ουσιώδη έλαια 8-9 %
– Σάκχαρα 5 %