ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ESPRESSO Το πραγματικό espresso ολοκληρώνεται από ένα κρεμώδες καϊμάκι που έχει ένα φουντουκί χρώμα, τείνοντας προς σκούρο καφετί με καστανόξανθες πινελιές. ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ο πράσινος (ωμός) καφές τοποθετείται σε σακιά των 60 ή 69 κιλών (εξαρτάται από την χώρα προέλευσης). Το κάθε σακί φυλλάσεται για περίπου ένα χρόνο με μέγιστη θερμοκρασία 35 °C, και υγρασία 75%. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ Αρχαιολογικά συμπεράσματα αναφέρουν ότι το ποτό γνωστό σαν καφές κατάγεται απο τη Μέση Ανατολή περίπου το 800 μ.Χ. Οι πρώτες πραγματικές λογοτεχνικές – επικές αναφορές στον καφέ έγιναν από τον Όμηρο στην τέταρτη ραψωδία της οδύσσειας, στην οποία τον αναφέρει σαν ένα ποτό με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά. ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ Ο καφές είναι κόκκος ενός καρπού παρόμοιου με κερασιά. Ο κόκκος συνήθως χωρίζεται σε δύο μέρη αλλά μπορεί να είναι και μονός (caracolito, γνωστός και ως Μαργαριταρένιος Καφές ή Pearl Coffee). O καρπός του καφέ μεγαλώνει σε ένα δέντρο που είναι ένας αειθαλής κορμώδης θάμνος της οικογένειας Rubiaceae, του γένους Coffea το οποίο περιλαμβάνει περίπου 80 είδη. Τα δύο κυριότερα είναι: Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ESPRESSO Τα καφεόδεντρα απαιτούν ένα ορισμένο επακριβώς κλίμα, χαρακτηρισμένο από τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και τις εναλλασσόμενες καιρικές συνθήκες από ηλιοφάνεια και βροχή. Η ΣΩΣΤΗ ΡΟΗ ΕΝΟΣ ESPRESSO Όλοι ξέρουμε ότι η σωστή ροή για τον espresso είναι η συνεχόμενη, χωρίς σταγόνες και αργοπορίες και με ταχύτητα “ως σαν το μέλι”. ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ESPRESSO Ο πιο εύκολος καφές να παρασκευαστεί, ο πιο τεχνικά δύσκολος να επιτευχθεί. Τι είναι πραγματικά το espresso? γιατί δεν μπορούμε να το πετύχουμε πάντα, αφού είναι τόσο εύκολο? Για να τα δούμε σιγά σιγά. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΦΕ Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της δουλειάς ενός barista είναι το κλείσιμο της νυχτερινής βάρδιας. ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΝΟΣ ESPRESSO Είναι μια απορία που αναρωτιόμαστε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον καφέ. Γιατί μέχρι και σε πολύ μεγάλα μαγαζιά με πλεόνασμα χρηματικού προϋπολογισμού και φοβερή διακόσμηση, ο espresso που σερβίρεται είναι από μέτριος έως πολύ κακός. ΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ESPRESSO Ο τρόπος αλέσματος είναι ουσιαστικός. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την επίτευξη ενός ποιοτικού φλυτζανιού καφέ. ΚΑΦΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΦΕΙΝΗ Η παραγωγή του καφέ χωρίς καφεϊνη ξεκινάει το 1905 όταν ο Ludwig Roselius ανέπτυξε μια μέθοδο που ξεχώριζε την καφεϊνη από τον καρπό του καφέ. Ο καφές χωρίς καφεϊνη είναι εξίσου αρωματικός σαν τον espresso ενώ είναι υγιέστερος. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ESPRESSO Ο καφές Arabica αποτελεί το 75% ενώ ο καφές Robusta το 25% της παγκόσμιας παραγωγής. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΟ ESPRESSO Είναι μια απορία που αναρωτιόμαστε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον καφέ. Γιατί μέχρι και σε πολύ μεγάλα μαγαζιά με πλεόνασμα χρημάτων και φοβερή διακόσμηση, ο espresso που σερβίρεται είναι από μέτριος έως πολύ κακός. ΣΩΣΤΑ ΦΛΥΤΖΑΝΙΑ ΓΙΑ ΙΔΑΝΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η επιλογή του φλιτζανιού, της κούπας ή του ποτηριού είναι ιδιαίτερα σημαντική για δύο αξιοσημείωτους λόγους. ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΠΑΝΤΟΥ, ΚΑΛΟΣ ΚΑΦΕΣ ΠΟΥΘΕΝΑ Η οικονομική – και κοινωνική θα έλεγα – κρίση των τελευταίων ετών έχει διαμορφώσει πολύ διαφορετικά τον χάρτη της ελληνικής αγοράς και των πωλήσεων λιανικής. ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ